Sumber ; hana
Bahan-bahan ( satu family )
- 500g ayam
- *3 biji bwg merah
- *2 ulas bwg putih
- *10 biji kencur @ segenggam - lg byk lg sedap!
- *1 inci kunyit hidup -
- *cili padi - ikut la nk pedas mana
- 1 btg serai- ketuk
- 1 keping asam keping
- beberapa helai daun kencur - hiris halus
- santan - terpulang nk kuah byk or pekat
- garam
- perisa@gula
Cara-cara
- Tumbuk bhn yg bertanda *.
- Panaskan minyak. tumis bhn yg dtumbuk tadi smpai pecah myk. (bleh juga tak tumis, rebus jerk terus ngan santan dan bhn2 lain seperti msk lemak cili padi biasa).
- Masukkan santan,serai,asam keping, ayam. gaul rata. masukkan garam n perisa@gula.didihkan.
- Last skali masukkan daun kencur@cekur. dan tutup api. siap utk dhidang.
No comments:
Post a Comment