Mujahadah


Mujahadah adalah memaksa diri meninggalkan perkara-perkara yang boleh merosakkan jiwa

Friday, November 20, 2009

Ikhlas Dari Ibu Wahai Anakku, Namun.....








Alhamdulillah. Adam berjaya mendapat 4B 1A. Pada 9.30 pagi kusegera menyelinap keluar tanpa pengetahuan bossku, maklumlah tengah perang dingin sikit dengan my boss so keluar jelaa . Sesampai je di sekolah, berjumpa dengan guru kelasnya memaklumkan bahawa result masih belum keluar. It's ok cikgu saya balik dulu ya, later will call you Cikgu.

Aku tidak merasa gugup langsung seperti orang lain kerana bagi ku boleh membaca pencapaian Adam. Beliau anak cepat tangkap didalam kelas namun tak pernah buat ulangkaji dirumah. Cuma berharap di sekolah. Berbanding dengan kakak sebelum memang mengharap sangat dan bila pencapaian tidak seperti yang diharapkan aku sedih tapi tidak sepatutnya aku begitu.Ini adalah permulaan baginya.

Yang amat membahagiakan aku adalah apabila beliau mengungkap kata-kata kesalnya semasa dalam perjalanan pulang." ibu kalu adam belajar rajin, Adam boleh dapat 4A bu... lantas aku menjawab.Adam kalu adam dapat rajin bukan 4A , 5A pun Adam boleh ok. Dia senyum lantas memelukku " terima kasih bu". Balik ni ibu nak masak istimewa buat Adam. Nasi Tomato & Ayam masak merah. Adam tersenyum girang.

Malang sekali, nasi tomato yang ku masak tidak menjadi angkara bibikku yang menggunakan beras biasa instead of beras basmati. Aduhhhh. lembikkk sesangat. Nasi tersangat banyak penuh periuk besar kerana niatku ingin sedekahkan kepada jiran terdekat namun apa kan daya nasi terlalu lembik kerana bukan beras basmati. Sis Mona and Linda dapatlaa merasa kerana harus mengotakan janjiku. Leena.. telah lintas rumahmu namun kakiku tiba terhenti merasa malu utk menekan loceng rumahmu. Terus ku ke Restoran Khulafa membeli nasi buat anak-anakku. Sesampai di rumah , Anis Adam and Amir menciumku " terima kasih bu...

No comments: