Mujahadah


Mujahadah adalah memaksa diri meninggalkan perkara-perkara yang boleh merosakkan jiwa

Saturday, March 6, 2010

Coney Sossej

Ini permintaan Alif yang tak berapa bermaya lately ni. Gi tengok dapur Ija, sedap betul so apa lagi cilok. Minta izin yang Ija...

Bahan-bahan (6 orang)
400 gm daging kisar
3 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 sdk serbuk lada (chilli powder) [ tak ada so masuk je chili giling]
3/4 sdk lada hitam - kisar halus
3/4 cawan sos tomato
1/4 cawan air
1 sdk garam
1 sdk gula
serbuk perasa secukup rasa
6 biji roti hotdog (frankfurter roll)
6 biji sosej / frankfurter

Cara-cara
SOS: Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Lepas itu, masukkan serbuk lada dan masak sehingga agak-agak rempah masak. Masukkan daging kisar. Gaul sebati sehingga daging mengecut. Tuangkan sos tomato. Gaul sebati. Masukkan pula bahan-bahan lain, (air, lada hitam, garam, perasa dan sedikit gula) dan tunggu sehingga daging benar-benar masak. Masak sosej. (Terpulang ingin guna cara bagaimana spt guna microwave).
Belah tengah-tengah roti hotdog, letakkan sosej dan tuangkan sos daging ke atasnya.

6 comments:

ijayuji said...

Salam kak, anmar dah sihat lum? kita ni pun haih tak baik2 lg tuu :D semoga ammar cepat2 sihat ya boleh mkn byk2 nanti ;-) insyaAllah..terasa nk mkn lah pulak roti dah tak de :D

maz said...

salam dayang...nape tiap kli kita dtg smbox xde..ke memang xde kotak tu...hihi...apa2 pun ur CD look yummmyyyy..klu dpt buat bekpes cdpnyeee...

hana said...

salam kak! nak satu conney tuh! ciumkan ammar skali yer! nmpk bujang btol dah dier! comeyy! cam maknyer!

fuzidss said...

Salam Ija, sori lambat balas as akak baru balik dari PD. Roti buat sendiri tentu sedapkan

Maz: saya pun pernah hadapi masalah yg sama bila saya nak follow blog tapi saya copy paste je kat manage file tu baru boleh


Hana- coney dog hana lagi mengancam. Yang lawak tu akak letak mayonis pakai sudu.. kwang3. bersepah lee rupanya. Amaar alhamduillah dah sihat dan Heppi to c Darwish pun dah sihat so boleh kita sambung buat project memasak ya

paij188 said...

salam,

found ur blog from ZAIY. kitaorg duduk dubai sama2.

anyway, nice blog writing, seronok baca.

please drop by, when you're free. thanks! :))

xoxo

fuzidss said...

Hi Paij, terima kasih kerana sudi berkunjung dan saya menghargainya. Moga terbentuk ikatan ukhuwah antara kita.

Your kids so cute