Kali ni masak khas buat ku kerana orang cakap, hati ni bagus bagi mereka yang ada masalah low blood preasure. So apa lagi layan sambal hati ni kan. Jangan makan hati sudah lee yek..resepi cilok dari CMG yek..mohon laluan yek
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 hati ayam, dibersihkan* [direbus]
5 pedal ayam, dibersihkan*[direbus]
1 cm halia, dititik*[tak letak]
2 ulas bawang putih, diketuk*
1 camca teh garam*(*disatukan dan rebus 5 minit dan toskan)
1 biji bawang besar, dimayang
2 ulas bawang putih, dihiris halus
11 biji cili api ditumbuk
1 camca besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis segala yang ditumbuk dan masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili hijau. Tumis hingga layu.Kacau semua bahan tadi. Tuang bancuhan belacan, asam jawa dan sos tiram, kacau rata dan tambah sedikit air jika perlu. Perisakan dengan sedikit gula dan garam secukup rasa.
Hidangkan panas bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan goreng....
/fuzidss
No comments:
Post a Comment