Mujahadah


Mujahadah adalah memaksa diri meninggalkan perkara-perkara yang boleh merosakkan jiwa

Friday, November 12, 2010

Kari Ayam Kering

Hari ni memang terlalu penat melayan kerenah orang yang merasa dia bijak dan sering memandang orang lain rendah. Tapi aku tetap berpesan pada diri sesungguhnya kita dizalimi maka Allah senantiasa INGAT untuk membalas si penzalim maka aku dengan tenang menangani orang sebegini ... .... mengalah itu bukan tandanya kalah namun anda orang yang pekasa kerana berjaya mengawal amarahKU, eventhough the email that I received menyakitkan tp orang bijak akan menangani nya dengan penuh sabar. Just pick a call then explain to them..selesai. Balik dengan tenang dan masak ... that my great moment ..

Kalut sikit as my kanda pi outstation, then pi hantar my doter tu pi tuisyen then pi kuliah kat Al mawaddah then ustaz terangkan pasal orang yang mengaku orang yang pandai orang yang
sombong pada Allah. ..

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 gram ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
2 helai daun kunyit, hiris halus
2 keping asam gelugor
2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging, bancuh dengan 1/2 cawan air
3 camca besar cili kisar
800 ml santan
3 camca besar madu
Garam secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup*
3 biji buah keras*(*dikisar halus)

BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

/fuzidss

4 comments:

suri solehah said...

salam..awalnya fuzidss siap buat kari..sesap ni..makan ngan apa tu..

saya masih tak jenguk dapur lagi ni..

fuzidss said...

Salam suri.. makan dengan nasi fav my kanda ni tapi dia outstation then ... tak luak sangat

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Salam fuzidss....
Thnk sbb sudi singgah dapur mama walaupun mama sibuk ngan urus kan abah yg terkena stroke. Thnks jgk sbb sudah mencuba mee grg mamak.
Ni mama nk tanya sikit tepung grg tuh yg mcm jmpt2 ye?
Letak lah resepi kari ayam kering tuh... mcm sedap plak :P

fuzidss said...

Salam..sis.. oh ya ke.. Teringat saya kat arwah abah masa dia saikt canser dulu. Moga akak tabah ya

Anyway Mee mamak tu sedap and kalu ada tepung goreng lagi sedap. Tepung goreng mak muor panggil maksudnya cucur kak.