Bahan
4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak Bahan Sambal/Mesin2 batang serai racikkan [ terlepas pandang so tak letak]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji] tak ada
Cara membuat
1. Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.
2. Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
4. Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
5. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.
6. Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.
Sumber dari hanieliza
Sumber dari hanieliza
7 comments:
salam fuzidss..
mmg sdapkan cencaru sumbt ni, sy pun suka tp kt dubai ikn ni payah nk dpt.berselera tgk cencaru seksi fuzidss tu..
salam fuzidss..
TERIMA KASIH..hehe nekpp mmg selalu silap..kencur wakaka..CEKOR!!
salam kenal dari nekpp..tnx sbb kunjung cerok dapor nekpp yerk!!
cencaru seksi..mmg tangkap lelehh..sodapppppppppppp
Salam Zaiy.. ye ke sana susah dapat cencaru. Kat sini ikan ni la yg paling murah dak. tu la dia my husband dok pulun makan semalam 1 1/2 ekor dia sorang je
Salam Nekpp, dah agak dah mesti cekor. Saya peminat setia cekor jugak sedapkan. Terima kasih kembali pada nekpp kerana sudi singgah
salam fuzidss..cencaru nampak sedap & menyelerakan...seksi lagi..hehe
Thank Ayu.. kak liza pun comment dalam FB katanya " kak terseksa tengok keseksian ikan tuuu" ha ha
salam..singgah dr umah nekkpp..
cencaru tu saya pon br wat aritu..tp letak kencur..pehh!!! sedap!!
Thanks Mina kerana sudi singgah
Post a Comment