Mujahadah


Mujahadah adalah memaksa diri meninggalkan perkara-perkara yang boleh merosakkan jiwa

Saturday, February 6, 2010

Prawn Mee

Mee ni sebenarnya last minute untuk malam ni. Singgah jee la kat laman En Mat kita pasti tak menghampakan so ternampak prawn mee tu redah jee. Lokung tambah lagi tu walaupun lambat balik dari surau ingatkan dah makan kat sana
Bahan Untuk Stok Udang:-
1 kg udang sederhana besar, asingkan kulitnya
1 batang saleri, potong besar2
1 batang lobak merah, potong besar2
1 biji bawang besar, belah 4
2 ulas bawang putih, cincang halus

Bahan Untuk Kuah:
-3 camca besar cili kisar4 ulas bawang putih, diketuk2 biji bawang besar*5 biji bawang merah kecil*(*dikisar halus)20 g gula batu2 kiub pati ikan bilis "MAGGI"Garam dan serbuk perasa (jika suka)

Bahan Sambal:-1 1/2 cawan cili kisar2 ulas bawang putih, cincang halus2 - 3 camca besar kicap cair2 camca besar sos tiram1 camca besar gulaMinyak utk menumisBahan Lain:-Mee kuning secukupnya4 - 5 biji telur rebus, belah 2 setiap bijiTaugeh, dicelurKangkung, dicelurHirisan daun sup/bawangBawang gorengLimau kasturiCara membuatnya:-

UNTUK STOK UDANG:- Kulit udang dicuci bersih dan toskan. Dalam periuk, panaskan 2 camca besar minyak dan tumis bawang putih hingga wangi, masukkan kulit udang dan kacau goreng hingga bertukar warna. Tuang 4 - 5 liter air dan masukkan saleri, bawang besar dan lobak merah. Renih 1 - 1 1/2 jam dengan api perlahan. Cedok keluar buih2 yang timbul untuk mendapatkan stok udang yang jernih. Kemudian tapis stok tadi, kisar kulit udang bersama saleri, bawang besar dan lobak merah hingga halus. Tapis dan ketepikan jusnya.

UNTUK KUAH:- Udang yang telah dibuang urat belakang tadi, dicuci bersih dan gaul dgn sedikit garam. Goreng dalam minyak hingga udang bertukar warna, angkat dan toskan (ketepikan untuk diguna kemudian). Tuang lebih kurang 1/2 cawan minyak gorengan udang tadi dalam periuk dan tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar dan goreng 2 - 3 minit, masukkan bawang besar dan bawang merah kecil yang dikisar tadi. Tumis hingga pecah minyak. Tuang stok udang dan jusnya tadi. Gaul hingga sebati. Masukkan kiub ikan bilis MAGGI dan gula batu, biar mendidih. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa (jika suka).
UNTUL SAMBAL:- Tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar, sos tiram dan kicap cair, masak hingga pecah minyak. Masukkan gula dan kacau hingga rata. Masak sambal hingga garing dan terbit minyak.

PENYEDIAAN HAR MEE:- Celur mee hoon hingga lembut, begitu juga mee kuning. Dalam mangkuk yang sesuai, masukkan sedikit mee hoon dan mee kuning, tabur taugeh, dan kangkung. Tuang kuah hingga hampir memenuhi mangkuk, hias dengan telur rebus, udang goreng, hirisan daun sup/bawang, bawang goreng dan belahan limau kasturi. Sudukan sambal ke dalam mee sebagai penambah selera....Mintak ampoonnn sedap diaa!!!!

namun untuk menyegerakan segalanya saya tumiskan jee macam masam mee bandung. Saya skip penyediaan stok udang dan sambal

No comments: