Ni dia cucur pisang tapi nama mak ai glamour sungguh. Bak kata Hana Japan banyak tanduk tapi kekanda ku sangat suka dan memang khas untuknya. Lagut ku lihat kekandaku makan kat office tadi. Ku pulak lagut melihatnya makan dan terasa sejuk hati ini sambil ku bantu mengemas office nya yang berserabut tu. Thanks Hana & Love
Bahan2nya
7 Biji pisang emas
1 sudu besar gula - kekanda tak suka manis
1/2 sudu teh baking powder
1 cawan kelapa salai
2 cawan tepung gandum
garam
7 Biji pisang emas
1 sudu besar gula - kekanda tak suka manis
1/2 sudu teh baking powder
1 cawan kelapa salai
2 cawan tepung gandum
garam
Minyak
Cara2nya
Masukkan pisang dan lecekkan sehingga hancur kemudian masukkan gula, dan kacau masukkan tepung dan baking powder dan kacau sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan kelapa salai then kacau lagi sehingga boleh dibentuk bulat. Jangan terlalu cair adunannya kerana akan serap minya kemudian panaskan minyak. Saya lebih bentuk bebola tu menggunakan tangan kerana air tangan ni la yang akan mengikat kasih antara anak dan suami. InsyaAllah goreng sampai agak cokelat dan angkat ya
6 comments:
salam kenal juga dari saya buat dayang sofia...terima kasih sudi berkunjung ke blog saya yg tak seberapa tu...klu sudi kite link ye.bolehla lepas ni kite selalu 'jalan'... :D
Salam kunjung mengunjung Fiza... Terima kasih kembali
ni feberet mak sy jugakni.. dia kalu buat cokodok mesti nak taruk kelapa.tp mmg glemerla namani..ehehe..
sedap tau ni! kitaorg panggil cucur lemak manis.
bestnyer dapat bekal mangkuk tingkat cenggini! sok kiter tingglkan mangkuk tingkat kosong kat sini kak er! isikan bley?? hihihi
Zaiy- tu la kan namanya dasyat
Paij- tu la dia cucur jee sebenarnya
Hana- boleh-boleh nanti akak post via courier ya
Post a Comment