Hari ni pi pasar Meru, nampak kembong segar dan murah. Biasalah kalu depa nak bungkus balik so apa yang tinggal tu kasi murah kat customer. RM7 untuk 2.5kg apa lagi masak banyak sikit then hulur jiran tetangga. Seperti selalu dapur Hana Japan lee jadi pilihan hati so taip je kembong keluar la senarai he he.. Mohon izin ya
Bahan-bahan
Ikan kembong
*garam
*serbuk kunyit
*tepung jagung
Ikan kembong
*garam
*serbuk kunyit
*tepung jagung
Utk Sos
1 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos chili
1 sudu makan sos tiram
sedikit air
1 keping nenas fresh dari pasar - potong dadu
lada benggala hijau - potong dadu
garam dan madu
1 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos chili
1 sudu makan sos tiram
sedikit air
1 keping nenas fresh dari pasar - potong dadu
lada benggala hijau - potong dadu
garam dan madu
Dan caranya
Lumurkan ikan ngan bahan2 bertanda *. Goreng dengan minyak yg panas sehingga masak dan ketepikan.Tumis bawang besar, bwg putih dan juga halia hingga naik bau. Masukkan sos tomato, sos cili dan juga sos tiram. Kacau. Masukkan air dan juga air nenas sedikit. Masukkan nenas, lada benggala hijau dan merah dan juga garam dan gula. ejas la yer sbb sos dah masin dan air nenas pong dh manis. didihkan hingga kuah agak pekat.Tuangkan kuah@sos ke atas ikan tadi. Hiaskan ikut suka dan hidangkan.
Lumurkan ikan ngan bahan2 bertanda *. Goreng dengan minyak yg panas sehingga masak dan ketepikan.Tumis bawang besar, bwg putih dan juga halia hingga naik bau. Masukkan sos tomato, sos cili dan juga sos tiram. Kacau. Masukkan air dan juga air nenas sedikit. Masukkan nenas, lada benggala hijau dan merah dan juga garam dan gula. ejas la yer sbb sos dah masin dan air nenas pong dh manis. didihkan hingga kuah agak pekat.Tuangkan kuah@sos ke atas ikan tadi. Hiaskan ikut suka dan hidangkan.
2 comments:
ikn kembungni buat msak apapun bolehkan, mmg xrugi akk beli byk pun. saya klu goreng garingpun suka ratah2..sweet sour ni sedapkn mkn panas2..
betul tu...
Post a Comment