rasa macam banyak kat kuali ni so, tapaukan untuk 2 orang neibor kat office ni haa yang selalu jadi peminat setia masakkan ku. Sudi-sudikanlaaah yaa.
Sumber: resepidiana
MEE SIAM
Bahan-bahannya
1 bungkus mi siam cap lada merah (dicelur dengan air panas dan ditoskan)
1/2 kilo tauge, dibersihkan
6 - 8 batang daun kucai, dipotong sepanjang 1 inci [tak sempat nak amik kat pasu]
750 ml air1/2 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa [tak gunapun]
Bahan untuk dikisar
20 tangkai lada kering dikisar
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm belacan [lupa nak letak lee]
1/2 cawan udang kering, direndam dan dibersihkan
1 cawan tauchu
Bahan untuk hiasan
5 biji telur, (direbus, kupas kulitnya dan potong 2) [tak sempat]
limau kasturi, dibelah 2 [tak ada lee]
sambal tumis
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Rempah yang telah garing ambil 1/2 cawan diketepikan untuk kuahnya. Rempah yang dalam kuali, masukkan garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
2. Masukkan mee, tauge dan daun kucai. Gaul sebati hingga masak. Ketepikan.Cara untuk kuahnya1. Rempah yang telah diketepikan tadi dimasukkan dalam periuk. Masukkan 1/2 sudu gula dan garam .
3. Masukkan pula air asam dan air. Masak sehingga mendidih.Cara untuk menghidang1. Letak mee dalam mangkuk. Tuang kuahnya dan hiaskan dengan telur rebus, limau kasturi dan sambal tumis jika suka.
/fuzidss
2 comments:
salam..ruginya tak keja satu opis ngan fuzids kan..kalau tak tntu leh makan best2 tiap ari
Salam..Suri, kalu kita sering bersedeqah ia boleh mengeratkan lagi silaturrahim... one day kita jumpa yek suri..InsyaAllah
Post a Comment