setelah Aysh tidur, kaki melangkah kedapur dan membancuh tepung untuk karipap dan alhamdulillah dapat sebanyak ini memandangkan bekalan kentang sudah kehabisan. Sambil-sambil mengannyam karipap terdengar msg wa dan kelihatanya tentang perkhabaran tadarus. Aduhai mendengar cerita dari ketua muslimat memang sangat sukar melayan kerenah -kerenah muslimat di sini. Ada yang tak mahu jadi ketua kerana dipandang rendah oleh rakan lain dan ada ketua yang tak mahu terima murid. Aduhai, bukankkah ilmu itu untuk dikongsi dan diturunkan pada orang lain maka ganjaran berkat dari Allah. Tetapi sayangnya inilah sikap segelintir muslimat di sini. Matanglah wahai muslimat ..kelihatan pada zahir memang semua sudah menampakkan kematangan namun tindakkan dan perbuatan masih lagi belum. Bila melaksanakan sesuatu projek suara yang lantang namun tindakkan zero. Fikir sejenak adakah kehadiran kita ini memudahkan orang lain atau menyemakkan lagi keadaan. Ini semua muhasabah diri agar diri tidak berpelakuan begini.
-5 biji kentang sederhana besar ( dipotong dadu )
1 biji bawang
besar ( potong dadu )
3 ulas bawang
merah ( dikisar )
2 ulas bawang
putih ( dikisar )
segengam udang kering ( dikisar ) Boleh ganti daging kisar atau ayam
3 sudu besar cili
kering kisar ( kurangkan kalau tak suka pedas)
2 tangkai daun sup
( kalau suka boleh letak )
Minyak masak untuk
menumis
Cara Masak Inti Karipap Kentang
1. Panaskan minyak dalam kuali.Kemudian masukkan separuh
bawang besar yang sudah
dipotong dadu
tadi.Yang separuh lagi, masukkan bila kentang sudah empuk nanti.
2. Bila sudah naik bau, masukkan bahan kisar tadi.Kacau
perlahan sehingga naik bau,
masukkan pula
serbuk kari.Diikuti masukkan gula, garam dan perasakan.
3. Masukkan pula kentang yang sudah dipotong dadu tadi.
Toskan airnya terlebih
dahulu.Masukkan dua
cawan air supaya kentang cepat empuk.
4. Tutup kuali dengan tudung periuk atau penutup pengukus
supaya wap air dapat
lembutkan kentang
dengan cepat.
5. Biarkan sehingga kentang empuk, airnya juga sudah kering
dan masukkan separuh lagi
bawang besar yang
dipotong dadu tadi bersama daun sup yang dihiris.
6. Angkat inti kentang dan masukkan ke dalam bekas yang
sesuai supaya cepat sejuk dan
boleh di buat inti
karipap.
Bahan-bahan untuk buat kulit karipap
2 cawan tepung
gandum ( untuk 30-40 biji karipap )
1/2 cawan minyak
masak dipanaskan terlebih dahulu ( boleh cairkan planta atau marjerin )
1/2 cawan butter
1/2 cawan air sejuk
Cara buat kulit karipap
Masukkan tepung ke
dalam bekas untuk menguli.Masukkan dua senduk minyak masak yang sudah
dipanaskan ke dalam tepung gandum.Kacau dahulu dengan sudip sementara minyak
masih panas.Boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas.
Uli doh dengan
masukkan sedikit demi sedikit air yang sudah dilarutkan dengan garam
tadi.Teruskan menguli sehingga tepung sudah tidak melekit ditangan dan biarkan
seketika (10-15 minit) sebelum anda mencanainya menjadi kulit karipap.
Uli sekali lagi,
kemudian bulat-bulatkan doh tadi sebelum dicanai untuk dimasukkan inti.Anda
boleh pilih,sama ada nak kelim sendiri atau guna acuan karipap.
Untuk mendapat
Kulit karipap yang rangup semasa kita menguli,kita kena pastikan tidak terlebih
menggunakan air.Minyak masak panas atau marjerin yang kita panaskan juga
membantu dalam memastikan kulit karipap menjadi rangup.
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment