Mujahadah


Mujahadah adalah memaksa diri meninggalkan perkara-perkara yang boleh merosakkan jiwa

Thursday, June 18, 2015

Ujian Ramadan

Ramadhan kali ini diuji dengan sakit belakang. Namun cuba digagahkan diri untuk terus berusaha kerana tidak pasti tahun dapat lagi kita bertemu atau tidak.

setelah Aysh tidur, kaki melangkah kedapur dan membancuh tepung untuk karipap dan alhamdulillah dapat sebanyak ini memandangkan bekalan kentang sudah kehabisan. Sambil-sambil mengannyam karipap terdengar msg wa dan kelihatanya tentang perkhabaran tadarus. Aduhai mendengar cerita dari ketua muslimat memang sangat sukar melayan kerenah -kerenah muslimat di sini. Ada yang tak mahu jadi ketua kerana dipandang rendah oleh rakan lain dan ada ketua  yang tak mahu terima murid. Aduhai, bukankkah ilmu itu untuk dikongsi dan diturunkan pada orang lain maka ganjaran berkat dari Allah. Tetapi sayangnya inilah sikap segelintir muslimat di sini. Matanglah wahai muslimat ..kelihatan pada zahir memang semua sudah menampakkan kematangan namun tindakkan dan perbuatan masih lagi belum. Bila melaksanakan sesuatu projek suara yang lantang namun tindakkan zero. Fikir sejenak adakah kehadiran kita ini memudahkan orang lain atau menyemakkan lagi keadaan. Ini semua muhasabah diri agar diri tidak berpelakuan begini.



-5 biji kentang sederhana besar ( dipotong dadu )
    1 biji bawang besar ( potong dadu )
    3 ulas bawang merah ( dikisar )
    2 ulas bawang putih  ( dikisar )
    segengam  udang kering ( dikisar ) Boleh ganti daging kisar atau ayam
    3 sudu besar cili kering kisar ( kurangkan kalau tak suka pedas)
    2 tangkai daun sup ( kalau suka boleh letak )
    Minyak masak untuk menumis

Cara Masak Inti Karipap Kentang
1. Panaskan minyak dalam kuali.Kemudian masukkan separuh bawang besar yang sudah
    dipotong dadu tadi.Yang separuh lagi, masukkan bila kentang sudah empuk nanti.
2. Bila sudah naik bau, masukkan bahan kisar tadi.Kacau perlahan sehingga naik bau,    
    masukkan pula serbuk kari.Diikuti masukkan gula, garam dan perasakan.
3. Masukkan pula kentang yang sudah dipotong dadu tadi. Toskan airnya terlebih
   dahulu.Masukkan dua cawan air supaya kentang cepat empuk.
4. Tutup kuali dengan tudung periuk atau penutup pengukus supaya wap air dapat
    lembutkan kentang dengan cepat.
5. Biarkan sehingga kentang empuk, airnya juga sudah kering dan masukkan separuh lagi
    bawang besar yang dipotong dadu tadi bersama daun sup yang dihiris.
6. Angkat inti kentang dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai supaya cepat sejuk dan  
    boleh di buat inti karipap.


Bahan-bahan untuk buat kulit karipap

    2 cawan tepung gandum ( untuk 30-40 biji karipap )
    1/2 cawan  minyak masak dipanaskan terlebih dahulu ( boleh cairkan planta atau marjerin )
    1/2 cawan butter
     1/2 cawan air sejuk 

Cara buat kulit karipap

    Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.Masukkan dua senduk minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.Kacau dahulu dengan sudip sementara minyak masih panas.Boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas.
    Uli doh dengan masukkan sedikit demi sedikit air yang sudah dilarutkan dengan garam tadi.Teruskan menguli sehingga tepung sudah tidak melekit ditangan dan biarkan seketika (10-15 minit) sebelum anda mencanainya menjadi kulit karipap.
    Uli sekali lagi, kemudian bulat-bulatkan doh tadi sebelum dicanai untuk dimasukkan inti.Anda boleh pilih,sama ada nak kelim sendiri atau guna acuan karipap.
    Untuk mendapat Kulit karipap yang rangup semasa kita menguli,kita kena pastikan tidak terlebih menggunakan air.Minyak masak panas atau marjerin yang kita panaskan juga membantu dalam memastikan kulit karipap menjadi rangup.

selamat mencuba

No comments: