Mujahadah


Mujahadah adalah memaksa diri meninggalkan perkara-perkara yang boleh merosakkan jiwa

Thursday, November 19, 2015

The best amongs you is he who learns the quran and teaches it.

 Kelas diteruskan malam ini dan agak ramai juga yang hadir . Bacaan dimulakan dari surah Hud ayat 80 dan ustaz menerangkan kisah Nabi Luth RA.Cerita Nabi Luth

Pada cerita islami kali ini berisi tentang cerita nabi luth as yang berusaha berdakwah, menasehati kaumnya yaitu kaum yang sesat, namun karena mereka tidak mau menerima nasihat dan ajakan baik dari nabi luth as, akhirnya mereka mendapatkan azab yang sangat pendih dari Allah Yang Maha Kuasa.  Untuk lebih jelasnya bagaimana kisahnya silahkan simak cerita nabi luth as lengkap di bawah ini :Allah mengutus Nabi Luth berdakwah di Kota Sadum

Nabi Luth as  diutus oleh Allah yang maha bijaksana pegi ke negeri sadum yang penduduknya sangat durhaka kepada Allah. Sadum adalah bangsa yang tidak tahu malu, mereka selalu melakukan kejahatan, merampok, membunuh sesama, menganiaya, sehingga tidak ada yang berani ke negeri tersebut

Masyarakat Sadum adalah masyarakat yang rendah tingkat moralnya, rusak mentalnya, tidak mempunyai pegangan agama atau nilai kemanusiaan yang beradab. Kemaksiaatan dan kemungkaran merajalela dalam peragulan hidup mereka. pencurian dan perampasan harta milik merupakan kejadian hari-hari di mana yang kuat menjadi kuasa sedang yang lemah menjadi korban penidasan dan perlakuan sewenang-wenang. Maksiat yang paling menonjol adalah perbuatan hom*o*sek di kalangan lelakinya dan les*bian di kalangan wanitanya. Kedua-dua jenis kemungkaran ini begitu merajalela di dalam masyarakat sehingga merupakan suatu kebudayaan kaum sadum.

Menurut ustaz kisah Nabi Luth ni kisah yang berulang-ulang dalam Quran. Terdapat dalam juzuk 12, Juzuk 14dan juga Juz ke 20. di akhir kisah Nabi Luth di ayat 82 .

Azab yang sepantasnya ditimpakan kepada orang-orang yang sesat, yang sudah diperingatkan oleh Nabi utusan Allah yang maha mengetahui, namun mereka tetap tidak mau mendengarkan. Semoga kita dan masyarakat kita terlindung dari kemaksiatan, sehingga tidak ditimpa azab yang begitu pedih seperti pada cerita Nabi Luth as di atas.
Disamping pada ayat 93  huruf kha dibaca kurang pedasnya.. Ustaz minta dibaca dengan pedas lebih lagi. InsyaAllah akan diperbaiki. Alhamdulillah dapat menekankan makhraj huruf-hurf yang perlu dapatkan hak sebutan. Ustaz juga menegaskan ramai dianatar kami yang bacaan khopnya kurang betul.  Ustaz juga menegaskan sifat huruf yang perlu detekankan ronald(huruf ro,nun, dal, lam)
 Kelas berakhir malam ini pada ayat 113. dan sebelum bersurai kak Zaiton kristal bertanyakan pada saya adakah saya mengajar mengaji. Jawabnya tidak cuma pada anak-anak dapat memantau pembacaan dengan tasmiq setiap 2 muka surat setiap hari. Beliau kagum dengan suara saya katanya suara dalam  sedap didengar. Alhamdulillah syukur moga saya teruskan usaha lagi insyaAllah dapat mengajar anak-anak yang lain. Itulah seharusnya difikirkan untuk pembangunan ummah jika sekadar fikirkan hidup kita sahaja tidak bermakna hidup ini. "the best amongs you is he who learns the quran and teaches it."No comments: