Ini kegemaran my doter, so nak masak rebus macam dah biasa so aritu tengok Kak Ayu masak cara ni so apa lagi cuba laa . Mohon diizinkan ya kak Ayu.
Bahan2nya
Kerang 1 kilo
Serai 1 tangkai -ditumbuk
Kunyit sebesar ibu jari - ditumbuk
Daun Kesom - [ tak ada tapi saya gantikan dengan bunga kantan]
Halia sebesar ibu jari -ditumbuk
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Asam keping 2 keping-
caranya
Masukkan semua bahan yang ditumbuk kedalam air rebusan kerang dan biarkan mendidih kemudian masukkan asam keping biar kerang tu sampai terbuka dan tutupkan api
3 comments:
terliur tahap gaban sy tgok kerang akak.. kt dubai ni maner de kerang, dh bertahun xmkn kerang rebus, masa balik aritu lupa nk cari, tu la list mknan yg nk dimkn byk sgt..hehe..
wadussss rindunyer ngan keranggg! kat sini pong susyah nk nmpk kerang cenggini!
Zaiy- ye ke? nape orang sana tak suka makan kerang
Hana- Siput pun susah jugak ke nak cari. At least boleh gantikan siput dak?
Post a Comment