Lama dah nak buat ni ... goreng tempe and cicah sambal kerang ni...haa meletup rasanya.
Bahan2nya
1 kilo kerang direbus dan dikopek (rebus jangan terlalu masak nanti kerang kecut )
3 sudu cili kering kisar
5 biji bawang merah (saya suka banyak bawang sebab lagi manis)
3 biji bawang putih
Sedikit belacan
Sedikit minyak utk menumis
Caranya
tumiskan bawang sehingga sehingga kekuningan dan dan kemudian masukkan cili dan tumis biar naik minyak kemudian masukkan kerang dan kacau rata masukkan belacan dan kacau sehingga merah kehitamam. kemudian angkat leee ya
3 comments:
lama tak makan sambal kerang
Salam kak dayang! uuwaaarrghhhhh! kita kalau sambal kerang ni kan, malas time kopek dia sbb kalau dah kopek mesti masuk mulut pastu nanti yg tggl setoet jerr tak leh nak dbuat sambal hihihi
Salam Hazila- memang lama sesangat pun. Last makan masa bulan pose aritu
Salam Ija- memang pun akan banyak masuk mulut ha ha..rasanya 1/2 kilo masuk mulut ha ha
Post a Comment