5.45 pagi bangun dan sehinggalah pulang kerumah akan ku pastikan masakkan serba ringkas dan di weekday kerana masa ku untuk beribadah seharusnya aku telah aturkan jadi haruslah aku seharusnya mengaturnya. Sesudah masak bersiap solat maghrib di Surau bersama bujangsku dan 7.30 hantar ke mengaji kemudian 7.50 suap si Ammar makan dan 8.30 ke Surau semula bagi menyempernakan solat Isyak berjemaah.
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan tilapia (goreng garing)
1 tangkai daun kari
5 tangkai cili merah (cincang halus)
2 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil air sotong (botol)
3 ulas bawang merah (cincang)
4 cm halia muda (cincang)
CARA MENYEDIKAN:
1.Panaskan minyak, dan tumis kesemua bahan cincang
dan daun kari sehingga garing dan naik bau.
2.masukkan sos, serbuk lada putih dan air sotong.
3.Bubuhkan sedikit gula dan air sotong serta sos tiram.
4.Tuangkan sedikit air (suku cawan).
5.Biarkan kuah mendidih dan menjadi pekat dan tuangkan ke atas ikan.
1 ekor ikan tilapia (goreng garing)
1 tangkai daun kari
5 tangkai cili merah (cincang halus)
2 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil air sotong (botol)
3 ulas bawang merah (cincang)
4 cm halia muda (cincang)
CARA MENYEDIKAN:
1.Panaskan minyak, dan tumis kesemua bahan cincang
dan daun kari sehingga garing dan naik bau.
2.masukkan sos, serbuk lada putih dan air sotong.
3.Bubuhkan sedikit gula dan air sotong serta sos tiram.
4.Tuangkan sedikit air (suku cawan).
5.Biarkan kuah mendidih dan menjadi pekat dan tuangkan ke atas ikan.
2 comments:
salam fuzidss.
sedapnya.....
ikan ni kalu buat goreng macam ni memang sedap
Post a Comment