Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam
1/2 ekor ayam
daun kunyit
santan secukupnya
kerisik secukupnya
gula melaka /gula pasir secukupnya
garam secukupnya
3 batang serai (diketuk)
2 helai daun limau purut Bahan-bahan kisar :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 sudu rempah kari
15 tangkai cili kering (boleh tambah atau kurang)
santan secukupnya
kerisik secukupnya
gula melaka /gula pasir secukupnya
garam secukupnya
3 batang serai (diketuk)
2 helai daun limau purut Bahan-bahan kisar :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 sudu rempah kari
15 tangkai cili kering (boleh tambah atau kurang)
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan (kecuali kerisik) di dalam periuk/kuali besar. Masak hingga kuahnya pekat atau hingga ayam sudah 3/4 masak. Masukkan ayam dan kacau tanpa henti hingga kuahnya hampir kering.
Satukan kesemua bahan (kecuali kerisik) di dalam periuk/kuali besar. Masak hingga kuahnya pekat atau hingga ayam sudah 3/4 masak. Masukkan ayam dan kacau tanpa henti hingga kuahnya hampir kering.
2 comments:
buat utk daging pun best agaknye kan?
ha betul tu ..tapi anak-anak tak suka sangat..
Post a Comment